Vacatureteksten.info

Onderzoek

Geen sluitingsdatum in vacaturetekst is gemiste kans

460x200-planning-vacatureteksten

Een sluitingsdatum in een vacaturetekst wordt door veel werkgevers niet gezien als nuttig. Slechts 3,24% van de vacatureteksten bevat dan ook een sluitingsdatum. Werkgevers zetten hierdoor geïnteresseerden onvoldoende aan tot solliciteren en dan in het bijzonder latente baanzoekers.

Sluitingsdatum vooral gebruikt in non-profit

Het gebruik van sluitingsdata in vacatureteksten wordt vooral gedaan in non-profit organisaties blijkt uit het onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie onder bijna 50.000 vacatureteksten. Naast zorg/welzijn en overheid zitten ook nutsvoorzieningen en onderwijs/onderzoek in de top 5. De branche financieel/verzekeringen staat op de 5e plek. De top 10 ziet er zo uit:

Branche %
1 Zorg / Welzijn 11,21
2 Overheid 8,52
3 Nutsvoorzieningen 7,73
4 Onderwijs / Onderzoek 7,37
5 Financieel / Verzekeringen 4,57
6 Cultuur / Recreatie 3,36
7 Beveiliging / Brandweer / Politie 2,86
8 Administratief / call center 2,68
9 Bouw 2,51
10 Zakelijke dienstverlening 1,97

 

Sluitingsdatum vaker gebruikt bij hoogopgeleiden

Vacatureteksten voor hoogopgeleiden hebben vaker een sluitingsdatum dan voor midden- en laagopgeleiden. 61% van de onderzochte vacatureteksten bleek gericht te zijn op HBO of WO. Er zijn geen grote verschillen bij het gebruik van een sluitingsdatum bij vacatureteksten voor een fulltime of parttime baan. Dit geldt ook voor het type contract (vast of tijdelijk bijvoorbeeld).

Sluitingsdatum zet aan tot actie

Het gebruik van een sluitingsdatum in een vacaturetekst verhoogt het aantal kwalitatieve reacties. Uit praktijkonderzoek bij een aantal werkgevers blijkt dat het aantal reacties een paar dagen voor de sluitingsdatum toeneemt. Kandidaten worden aangespoord om te solliciteren door een sluitingsdatum. En dan vooral latente doelgroepen, die niet per se weg hoeven, worden getriggerd door een datum. Een sluitingsdatum zorgt voor een ‘call to action’. De mensen die die net voor de sluitingsdatum reageren zijn vaker latent zoekenden en over het algemeen is de kwaliteit van latent zoekenden hoog.

Workshop Schrijven van vacatureteksten

Tijdens de workshop Schrijven van vacatureteksten op dinsdag 11 november 2014 wordt uitgebreid ingegaan op het aanzetten tot solliciteren in de vacaturetekst. Een van de instrumenten hiervoor is de sluitingsdatum. Verder wordt stilgestaan bij het inhoudelijk wervend schrijven, schrijven voor optimale vindbaarheid in zoekmachines (SEO) en technisch schrijven. Deelnemers gaan actief aan de slag met hun eigen vacatureteksten. Er zijn nog plekken vrij voor de workshop  Schrijven van vacatureteksten op 11 november 2014 in Amersfoort.

Onderzoeksopzet

Voor het onderzoek zijn in de maanden juli t/m oktober 2014, 49.880 vacatureteksten via Jobfeed geanalyseerd. De vacatureteksten stonden op recruitmentsites van werkgevers. Dubbelingen op Jobboards zijn hieruit gehaald.

Tagged , , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed