Vacatureteksten.info

Onderzoek

Vacaturetekst wordt 63 seconden bekeken

Eye tracking onderzoek vacatureteksten

Uit onderzoek via eye tracking blijkt dat lezers van vacatureteksten veel minder tijd besteden aan het lezen van een vacaturetekst dan ze zelf inschatten. Op basis van een vragenlijst geeft 63 procent van de respondenten aan tussen de 1 en 10 minuten naar een vacaturetekst te kijken, maar gemiddeld is dit slechts 63 seconden volgens onderzoek van The Ladders.

76,7 seconden

Gemiddeld besteden mensen die een vacaturetekst bekijken die goed aansluit op hun eigen profiel 76,7 seconden naar een vacaturetekst. Een vacaturetekst die die niet goed aansluit wordt 49,2 seconden bekeken. Vacatureplatform TheLadders liet een groep werkzoekenden vijf verschillende vacatureteksten lezen. Door middel van eye tracking technologie werd in kaart gebracht hoe de lezers met hun ogen over de tekst bewogen. Hierbij wordt via een camera de ogen van de mensen gevolgd waardoor precies in kaart wordt gebracht hoe lang naar de vacaturetekst wordt gekeken en naar welke onderdelen van de vacaturtekst.

Functietitel en bedrijfsinformatie eerst

Er blijkt een duidelijke volgorde te zijn waarin werkzoekenden een vacaturetekst bekijken. Eerst wordt er, niet verrassend, naar de functienaam gekeken, vervolgens naar de bedrijfsinformatie en als laatst naar details als salaris en contactinformatie. Opvallend genoeg zijn de daadwerkelijke functie-eisen blijkbaar niet zo belangrijk voor de werkzoekende. Zelfs bij vacatures die passen bij het profiel van de lezer, wordt hier maar 14,6 seconden bij stilgestaan.

eye-tracking vacaturetekst

Meeste aandacht voor functieomschrijving

De meeste tijd wordt besteed aan het lezen van de functieomschrijving (25,9 seconden) en de bedrijfsinformatie (23 seconden). Maar zelfs die functieomschrijving wordt meer gescand dan goed gelezen, waarbij de laatste paar regels vaak helemaal worden overgeslagen.

Langer lezen door informatie van concurrentie

Vacaturesite The Ladders onderscheid zich door de statistieken te tonen van andere baanzoekers die de vacaturetekst bekijken. Vacatureteksten waarbij statistieken worden getoond van concurrerende baanzoekers worden gemiddeld 10-15 seconden langer bekeken. En kandidaten vinden het handig, omdat ze zo beter kunnen inschatten of ze kans maken op de baan wanneer ze solliciteren.

Download het onderzoek

Download het onderzoek van The Ladders (pdf, 4,2 MB)

Tagged , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed