Vacatureteksten.info

Checklists

5 do’s voor wervende vacatureteksten

5 do’s voor wervende vacatureteksten

Het schrijven van een vacaturetekst is voor de meeste recruiters dagelijkse kost. Een snelle search op enkele vacaturebanken en recruitmentsites levert het bewijs op dat het schrijven van een vacaturetekst niet zo makkelijk is als het lijkt. In deze checklist 5 do’s voor het schrijven van wervende vacatureteksten.

1. Stel de kandidaat centraal

Bij het lezen van een vacaturetekst wil de kandidaat het gevoel krijgen dat de vacature écht voor hem bedoeld is. Dit gevoel kan alleen gerealiseerd worden door de kandidaat centraal te stellen. Dit begint al bij het persoonlijk aanspreken van de kandidaat. Het advies is dan ook om de vacature in de ‘jij’ of ‘u’ vorm te schrijven, afhankelijk van de beoogde doelgroep. Tevens moet in de vacaturetekst de ‘what’s in it for me?’ vraag van de kandidaat beantwoord worden. Ga dus concreet in op het arbeidsvoorwaardenpakket en leg daarbij nadruk op dié arbeidsvoorwaarden die voor de beoogde doelgroep belangrijk zijn. Bij het beantwoorden van de ‘what’s in if for me?’ vraag hoort ook het concreet omschrijven van de taken en verantwoordelijkheden, oftewel de functieomschrijving.

2. Sla een brug naar de dagelijkse praktijk

Bij het beschrijven van de taken en verantwoordelijkheden is het belangrijk om hierbij een brug te slaan naar de dagelijkse praktijk. Hoe ziet een werkdag er nu werkelijk uit? Een huidige medewerker in de functie kan hierbij van waardevolle informatie zijn voor de recruiter. Wie kan er immers beter over de functie vertellen dan een medewerker?

3. Varieer tussen opsommingen en lopende tekst

Het lijkt een open deur om te stellen dat een vacaturetekst prettig te lezen moet zijn. Toch bevatten veel vacatureteksten enorme stukken tekst, haast geen tekst of alleen opsommingen. Om een vacaturetekst prettig leesbaar te maken, is het goed om te variëren tussen opsommingen en lopende tekst. Door hierin af te wisselen is een tekst niet alleen makkelijker leesbaar, maar ook makkelijker scanbaar. Ook dit laatste is cruciaal want de meeste kandidaten scannen een vacaturetekst eerst alvorens ze deze op detailniveau gaan lezen.

4. Beschrijf contactgegevens volledig

Zorg ervoor dat een kandidaat volledig gefaciliteerd wordt in het opnemen van contact. Vermeld dus niet alleen de recruiter met naam, rechtstreeks telefoonnummer en e-mailadres, maar juist ook een inhoudelijk contactpersoon. Tevens is het aan te bevelen om bij de contactpersonen verwijzingen op te nemen naar social media kanalen, zoals het LinkedIn profiel en/of Twitter-account van minimaal de Recruiter.

5. Kies een heldere functietitel

Potentiële kandidaten beoordelen de geschiktheid van een vacature meestal op basis van de functietitel. Vanuit dat oogpunt is het cruciaal om niet de functietitel te communiceren die intern gebruikt wordt, maar juist de functietitel waar arbeidspotentieel op zoekt. Ook is het aan te raden om af te wisselen met functietitels, zodat bekeken kan worden welke functietitel de meeste kwalitatieve reacties aantrekt.

Door: Marloes Reniers

De auteur is campaign manager bij jobmarketingbureau Campaign Group. Campaign Group heeft als ultieme missie een trefzekere bijdrage leveren aan het vervullen van vacatures. Op de korte of lange termijn. Voor makkelijke of moeilijke vacatures. Voor bekende of onbekende werkgevers. Linksom of rechtsom. Campaign Group vergroot de wervingskracht met slimme en onderbouwde arbeidsmarktcommunicatie.

Tagged , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed