Vacatureteksten.info

Checklists

Gebruik social media in vacatureteksten

Gebruik social media in vacatureteksten

Social media. Nagenoeg iedere organisatie wil er vandaag de dag ‘iets’ mee. Dat ‘iets’ wordt vaak gedefinieerd als een mooi opgemaakte Facebook-pagina, een Twitter-account of een YouTube kanaal. Zelden wordt het opnemen van social media in vacatureteksten  hieronder geschaard. Ten onrechte blijkt uit deze checklist gebruik van social media in vacatureteksten.

Populair

Gezien de populariteit van social media is het opvallend te noemen hoe weinig werkgevers social media opnemen in hun vacatureteksten. Een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking loopt immers 24/7 met een smartphone in de hand om de laatste tweets en Facebook-updates te kunnen volgen. De populariteit van social media an sich is echter geen reden om LinkedIn, Twitter, YouTube en Facebook te integreren in een vacaturetekst. Wat die redenen wel zijn , lees je in onderstaande checklist.

1. Social media verlagen de drempel tot het stellen van vragen

Door het opnemen van een link naar bijvoorbeeld het Twitter-profiel van de genoemde recruiter in de vacaturetekst wordt het stellen van vragen over het bedrijf, de functie en de sollicitatieprocedure bevorderd. De stap is voor veel potentiële kandidaten kleiner om een tweet te sturen naar de recruiter, dan de telefoon te pakken. Een bijkomstig voordeel; de mailbox van de recruiter loopt niet over met allerlei vragen en het online profiel van de kandidaat kan, indien relevant, meteen gecheckt worden.

2. Social media maken de vacaturetekst persoonlijker

Correcte contactgegevens vermelden in de vacaturetekst lijkt het meest eenvoudige onderdeel van het schrijven van een goede vacaturetekst. Buiten het feit dat het noemen van correcte contactgegevens nogal eens wordt vergeten, blijft de naam van de recruiter slechts een naam zonder gezicht. Het opnemen van een link naar het Twitter of LinkedIn-profiel van de recruiter zorgt ervoor dat de recruiter daadwerkelijk een gezicht krijgt waardoor het contact een persoonlijk tintje krijgt.

3. Social media helpen bij het bouwen van een talentpool

Naast het feit dat het opnemen van een link naar het Twitter of LinkedIn-profiel van de recruiter voor een persoonlijk tintje zorgt, helpt het ook bij het opbouwen van een talentpool. De drempel om de recruiter te volgen op Twitter of te connecten via LinkedIn is immers een stuk lager. Zeker wanneer de kandidaat nu niet geschikt is voor de functie is dit interessant, want wellicht dat er in de nabije toekomst wel een passende functie voor hem of haar is. Ook een verwijzing naar de Facebook-pagina van het bedrijf draagt bij aan het bouwen van een talentpool. Een kandidaat is geïnteresseerd in het bedrijf en zal dan ook eerder geneigd zijn om de Facebook-pagina te liken. Met die ene like van een potentiële kandidaat kan er weer iemand aan de talentpool toegevoegd worden.

4. Social media geven een gezicht aan het bedrijf

De inhoud van social media kanalen hebben vaak een informeler karakter dan de overige externe communicatie. Daarnaast worden er via de social media kanalen vaak foto’s en filmpjes gedeeld die de authenticiteit van een bedrijf laten zien en dus een stuk beleving aan het bedrijf toevoegen. Voor potentiële kandidaten is dit belangrijke informatie om te bepalen of een bedrijf bij hem of haar past. Het opnemen van social media kanalen in vacatureteksten draagt dus indirect bij aan het keuzeproces. Menig recruiter zal nu denken ‘Kandidaten kunnen toch ook zelf onze social media kanalen op zoeken?’. Dat klopt, maar regel 1 van een goede vacaturetekst is om kandidaten zo goed mogelijk te faciliteren.

Door: Marloes Reniers

Tagged , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed