Vacatureteksten.info

Checklists

Checklist: Het belang van een goede vacaturetekst

460x200-checklist-vacatureteksten

Veel werkgevers hebben er dagelijks mee te maken; een overload aan CV’s van kandidaten die niet voldoen aan het functieprofiel. Of juist een gebrek aan sollicitaties. Een goede vacaturetekst maakt het verschil in zowel de kwantiteit als de kwaliteit van sollicitaties. Lees in deze checklist het belang van een goede vacaturetekst.

1. Een goede vacaturetekst werkt selecterend & maakt het proces efficiënter

Veel recruiters zijn ‘bang’ om keuzes te maken in een vacaturetekst. Het gevolg hiervan is ellenlange teksten met daarin oneindig veel functie-eisen waar geen kandidaat zich in herkent of een te breed functieprofiel waar bij wijze van iedereen zich in herkent, behalve de doelgroep die je zoekt. Juist door keuzes te maken in zowel het functieprofiel als in de omschrijving van de functie en de arbeidsvoorwaarde spreek je jouw doelgroep aan. Een scherp geformuleerde vacaturetekst waarin niet het ‘schaap met de vijf poten’ wordt gezocht, levert per saldo minder sollicitaties op maar de degene die je krijgt zijn van een hogere kwaliteit. Als recruiter heb je hierdoor niet meer je handen vol aan het afwijzen van kandidaten, waardoor je efficiënter met je tijd en dus met geld omgaat.

2. Een goede vacaturetekst versterkt het werkgeversmerk

Potentiële kandidaten komen op verschillende manieren met jouw werkgeversmerk in aanraking; bijvoorbeeld via banners, advertorials, social media, printadvertenties, referralprogramma’s en (carrière)beurzen, maar zeker ook via een vacatureplaatsing op de eigen ‘werkenbij-site’ of een jobboard. Opvallend is dat er over het algemeen veel aandacht wordt geschonken aan een stand op een (carrière)beurs of een advertentie, maar dat een vacatureplaatsing juist niet de aandacht krijgt die het verdient. Hoe een potentiële kandidaat met jou als werkgever in aanraking komt maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat een kandidaat aan ieder contact hetzelfde gevoel moet overhouden. Oftewel, ook vacature draagt bij aan de beleving van de kandidaat en kan een ‘WOW’ effect creëren; mits de vacature wervend geschreven is en past bij de look & feel jouw bedrijf.

3. Een goede vacaturetekst geeft een voorsprong op de arbeidsmarktconcurrentie

Iedereen kent de containerbegrippen wel die in nagenoeg iedere vacaturetekst staan; ‘Wij zijn een jong, open minded, dynamisch bedrijf, zonder een 9 tot 5 mentaliteit…’. Dat de containerbegrippen weinig onderscheidend zijn behoeft geen uitleg. Om je te onderscheiden van je arbeidsmarktconcurrenten is het voor jou als werkgever belangrijk om een unieke positie op de arbeidsmarkt in te nemen. Maar hoe doe je dat als je nagenoeg hetzelfde zegt als je concurrent alleen dan met andere containerbegrippen? Het antwoord hierop is; durf te zeggen wie je daadwerkelijk bent én laat die authentieke elementen van jouw organisatie terug komen in de vacaturetekst.

4. Een goede vacaturetekst geeft kandidaten duidelijkheid

Niets is voor een kandidaat zo vervelend als een vacaturetekst die alleen maar vragen oproept. ‘Wat wordt er bedoeld met goede secundaire arbeidsvoorwaarden?’. ‘Is de functie fulltime of parttime?’. ‘Er staat geen contactpersoon vermeld. Aan wie kan ik mijn sollicitatie richten?’. ‘Tot wanneer kan ik solliciteren?’. Zo maar een aantal vragen die bij kandidaten kunnen opkomen wanneer een aantal (basis)elementen in een vacaturetekst ontbreekt. In zo’n geval kan een kandidaat twee dingen doen. Hij of zij neemt contact met jou op om alles helder te krijgen of jouw vacature wordt opzij gelegd en ingewisseld voor de vacature van jouw arbeidsmarktconcurrent. Dat laatste wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dan ook altijd voor dat de functie-eisen helder en niet multi interpretabel zijn, de arbeidsvoorwaarden en het takenpakket concreet zijn omschreven en dat er minimaal een sluitingsdatum in de tekst is opgenomen met daarbij de contactgegevens van een zowel een inhoudelijk contactpersoon als de recruiter.

Door: Marloes Reniers

Tagged , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed