Vacatureteksten.info

Nieuws

Vacatureteksten IT’ers vol met soft skills

Vacatureteksten IT'ers vol met soft skills

Het woord ‘communicatief’ staat vermeld in bijna een derde van alle IT-vacatureteksten blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. HR en Recruitment zijn in vacatureteksten vooral geïnteresseerd in soft skills. Dit terwijl IT’ers het liefst de inhoud van hun functie terug willen zien.

Soft skills favoriet bij HR en P&O

In het onderzoek is gekeken naar de meest gebruikte termen in vacatureteksten in het algemeen en voor IT-gerelateerde beroepen in het bijzonder. Het blijkt dat bij IT-vacatures veel vaker dan bij de  gemiddelde vacature wordt gevraagd naar zachte kwaliteiten. Zo wordt in bijna een derde van de IT-vacatures gezocht naar een kandidaat met goede communicatieve vaardigheden, terwijl dit maar bij een kwart van alle andere vacatures ter sprake komt. Ook wordt in IT-gerelateerde vacatureteksten veel vaker dan gemiddeld gesproken over zaken als een informele werksfeer en een uitdagende functie. Maar spreek je een IT’er daarmee eigenlijk wel aan?

Term  in vacaturetekst Vacatures IT
communicatief 31%
uitdaging 29%
zelfstandig 27%
flexibel 24%
enthousiast 18%
informeel 17%
dynamisch 17%
ambitieus 16%
professioneel 14%
samenwerken 13%
initiatief 11%
klantgericht 10%

Figuur 1: meest voorkomende termen in IT-gerelateerde vacatureteksten. Bron: Jobfeed

60% van de IT’ers is teleurgesteld over sollicitatiegesprek

“Uit onderzoek blijkt dat 60% van de IT-sollicitanten teleurgesteld is in het sollicitatiegesprek met HR of Recruitment. De belangrijkste reden hiervoor is dat de sollicitanten graag over hun vak praten, terwijl HR of Recruitment vooral geïnteresseerd lijkt te zijn in zachte zaken zoals communicatie, ambitie en flexibiliteit”, aldus Manola van Diest van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Spreek de taal van de IT’er

“In een tijd van schaarste en toenemend belang van IT, is het belangrijk dat je als recruiter, intercedent of HR-manager de taal van de IT’er spreekt. Dat begint al bij het opstellen van de vacaturetekst”, vervolgt zij. “Met zorgvuldig gekozen termen kan je heel gericht jouw doelgroep aanspreken, preselecteren en aanzetten tot solliciteren. Datzelfde geldt voor de gehele sollicitatieprocedure. De perfecte IT-kandidaat trek je alleen aan als je in staat bent een brug te slaan naar de belevingswereld van de IT-professional. En dat kan elke non-IT’er leren.

Technische verantwoording

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van week 11 t/m 14 uit Jobfeed. Jobfeed biedt een vrijwel compleet overzicht van alle nieuwe vacatures die verschijnen op internet. Ruim 50.000 vacaturesites, recruitmentsites en internetsites worden dagelijks gemonitord op de plaatsing van nieuwe, unieke vacatures. Het genoemde onderzoek onder IT-sollicitanten is uitgevoerd door Rave-cruitment. De expertclass Recruitment van IT-professionals vindt op dinsdag 8 mei 2012 plaats.

Tagged , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed