Vacatureteksten.info

Onderzoek

Vacatureteksten scoren nog steeds onvoldoende in 2011

460x200-vacatureteksten-onvoldoende

Voor het derde jaar op rij scoren vacatureteksten een onvoldoende. Ruim 61% van de 355 onderzochte vacatures scoort een 5,5 of lager. Het gemiddelde rapportcijfer van de Vacaturetestdagen 2011 komt daarmee uit op een 5,2. In 2009 scoorde een vacaturetekst gemiddeld een 5,4, in 2010 slechts nog een 5,1.

Kleine verbetering

Ondanks dat er dit jaar een kleine verbetering te zien is, was de verwachting van de arbeidsmarktcommunicatie experts van Campaign Group dat bedrijven meer aandacht zouden besteden aan hun vacatureteksten. De krapper wordende arbeidsmarkt zorgt er immers voor dat de ‘war for talent’ oplaait en dat de noodzaak van een goede vacaturetekst toeneemt.

Onderzochte dimensies en scores

Net als voorgaande jaren zijn de vacatures getest op 5 onderdelen met dertien onderliggende dimensies:

  • Aantrekkelijkheid (opmaak en vormgeving) 5,5 (2011); 4,9 (2010); 5,2 (2009)
  • Wie (wie zoekt de organisatie) 5,9 (2011); 6,0 (2010); 6,0 (2009)
  • Wat (omschrijving baan en werkgever) 5,1 (2011); 5,1 (2010); 5,3 (2009)
  • Waarom (aanbod werkgever) 4,8 (2011); 4,9 (2010); 5,0 (2009)
  • Waar & wanneer (call to action) 4,8 (2011); 4,6 (2010); 4,9 (2009)

Werkgevers zijn niet concreet in vacatureteksten

Het is opvallend dat de dimensie ‘Waarom’ wederom een onvoldoende scoort. Net als voorgaande jaren durven werkgevers het aanbod niet concreet te benoemen. In 15,8% van de onderzochte vacatures wordt helemaal niet ingegaan op het aanbod en 19,7% van de werkgevers geeft alleen aan dat de arbeidsvoorwaarden marktconform zijn. Een groot aantal werkgevers gaat dus compleet voorbij aan de ‘What’s in it for me?’ vraag van de kandidaat. Daarnaast wordt in slechts 7,9% van de vacatureteksten ingespeeld op de belangrijkste behoeften en wensen van kandidaten (beweegmotieven en Kritische WervingsFactoren). Juist het benoemen van deze behoeften en wensen zet potentiële kandidaten aan tot solliciteren.

69% van de vacatures bevat geen sluitingsdatum

Net als voorgaande jaren wordt er door bedrijven slecht gescoord op ‘call to action’. In 69% van de vacatureteksten is geen plaatsing- of sluitingsdatum opgenomen. Het ontbreken hiervan zorgt voor onduidelijkheid bij kandidaten. Ook het niet of niet volledig noemen van contactgegevens is een veel gemaakte fout. In 30,1% van de vacatures worden helemaal geen contactgegevens genoemd of er wordt alleen een algemeen e-mailadres gegeven. Dit zorgt ervoor dat een kandidaat zich niet persoonlijk benaderd en welkom voelt.

Gezondheidszorg ziet belang in van goede vacaturetekst

Het aantal deelnemers uit de gezondheidszorg is verdubbeld. Was in 2010 8% van de onderzochte vacatures gericht op de gezondheidszorg, in 2011 is dit aantal verdubbeld naar 16%. Met een rapportcijfer van een 5,4 scoren vacatures in de gezondheidszorg iets beter dan gemiddeld. Daar waar veel werkgevers steken laten vallen ten aanzien van het aanbod en de ‘call to action’ scoren werkgevers in de gezondheidszorg hier met respectievelijk een 5,2 en een 5,9 iets hoger.

Vacatureteksten weinig innovatief

In navolging op het onderzoek onder de top 100 favoriete werkgevers van Nederland is tijdens de Vacaturetestdagen tevens bekeken in welke mate overige bedrijven Social Media integreren in hun externe vacatureteksten. Hierbij moet opgemerkt worden dat er niet gekeken is naar de integratie van Social Media op de wervingssite van werkgevers. Net als bij de top 100 favoriete werkgevers wordt ook in de onderzochte vacatures nauwelijks (slechts 2,5%) verwezen naar Social Media. De voorbeelden van bedrijven die Social Media wel integreren in hun vacatureteksten:

  • Eiffel en KVL bieden potentiële kandidaten de mogelijkheid om direct te linken met de Recruiter;
  • Eiffel spoort potentiële kandidaten ook aan om de organisatie te volgen op LinkedIn;
  • Worklife Recruitment en BinckBank hebben een verwijzing opgenomen naar Twitter;
  • Kandidaten kunnen bij de AMC Academie solliciteren met hun LinkedIn-profiel.

Ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt laten werkgevers kansen liggen om zich te onderscheiden op basis van hun vacaturetekst.

Technische verantwoording

Tijdens de Vacaturetestdagen 2011 hebben arbeidsmarktcommunicatie experts van Campaign Group en Intelligence Group 355 vacatures getest op 5 onderdelen met dertien onderliggende dimensies. Dit jaar is er nog een extra onderdeel toegevoegd namelijk de integratie van social media in de vacatureteksten. Op 23 maart zijn de beoordelingsrapporten naar de deelnemers verstuurd. De Vacaturetestdagen 2011 zijn georganiseerd door Campaign Group, Hireserve, HDC Media, Expand Online en Intelligence Group.

Tagged ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed