Onderzoek
Sociale media nog niet opgenomen in vacaturetekst

In de top 100 favoriete werkgevers van Nederland blijkt dat maar één organisatie social media heeft opgenomen in de vacaturetekst. TNT is de enige werkgever die in de vacaturetekst een button heeft opgenomen naar de social media kanalen die zij inzetten blijkt uit onderzoek in het kader van de Vacaturetestdagen 2011.
In het onderzoek is gekeken naar vacatures die de afgelopen week uitstonden op vacaturesites van de top 100 favoriete werkgevers van Nederland. Op dat moment hadden 21 werkgevers geen extern geplaatste vacatures.
TNT verwijst door naar weblog
Via de button bij de vacatures van TNT wordt de werkzoeker doorverwezen naar de blog van TNT. Hier kan vervolgens worden doorgeklikt naar de verschillende social media sites waarop de recruiters van TNT actief zijn. Ondanks alle aandacht voor social media zijn er dus nog maar weinig werkgevers die hier optimaal gebruik van maken in hun vacatureteksten.
Meer bereik door opnemen sociale media
Campaign Group stelt dat verwijzingen in vacatureteksten naar social media een perfect middel is om met het plaatsen van vacatures meer te bereiken dan alleen directe werving. Vacatures zijn dan direct een bron voor talentpooling en employer branding. Simpelweg een link opnemen naar bijvoorbeeld een Facebook pagina is een goedkope manier van employer branding. Het opnemen van een link naar het LinkedIn profiel of Twitter account van een recruiter kan de drempel om te solliciteren verlagen. De sollicitant weet dan direct wie hij tegenover zich krijgt. Belangrijk is hierbij wel om goed te weten wie de doelgroep van je vacature is. Bekijk per doelgroep welk social media kanaal hier het beste bij past en pas dit kanaal toe in je vacaturetekst.
47% vermeldt geen contactpersoon
In het onderzoek is daarnaast gekeken naar de contactgegevens van een werkgever in een vacaturetekst. Bij de werkgevers die wel een vacature geplaatst hebben is de vermelding van contactgegevens ver onder de maat. In de onderzochte vacatures is in 47% van de gevallen geen contactpersoon genoemd, mist 51% van de vacatures een telefoonnummer en ontbreekt bij zelfs 76% het email adres. Campaign Group stelt dat kandidaten die geen vraag kunnen stellen naar aanleiding van een vacature sneller geneigd zijn om af te haken. Het is dus cruciaal om deze informatie te verwerken in je vacaturetekst. Met verwijzingen naar social media kanalen kan een werkgever zich vervolgens echt onderscheiden.
Vacaturetestdagen 2011
Social media en de aanwezigheid van contactgegevens zijn twee van de beoordelingspunten in het kosteloze beoordelingsrapport van de Vacaturetestdagen. Wilt u ook kosteloos een vacaturetekst laten testen op vijf dimensies, met dertien onderliggende aspecten? Stuur deze dan uiterlijk op 15 maart 2011 in via www.vacaturetestdagen.nl.
Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een steekproef op de extern geplaatste vacatures van de top 100 meest favoriete werkgevers. Per werkgever is willekeurig één vacature op één vacaturesite, uitgezonderd de eigen recruitmentsite, getest. Er is gekeken in de vacaturetekst/template of er een contactpersoon, email adres en/of telefoonnummer is vermeld. Hiernaast is er gekeken of er in de vacaturetekst/template een verwijzing is gemaakt richting social media.
De top meest 100 favoriete werkgevers is afkomstig uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van 2010, waarin ongeveer 32.000 personen zijn ondervraagd.
Bron: Campaign Group
Tagged contactpersoon, e-mailadres, social media, telefoonnummer, vacaturetekst