Vacatureteksten.info

Tips & tricks

Waarom de functietitel zo belangrijk is

460x200-functietitel-vacaturetekst

Een duidelijke functietitel is ontzettend belangrijk voor een vacaturetekst. Het zorgt ervoor dat deze opvalt, dat de doelgroep wordt aangesproken en preselecteert. De functietitel kan het verschil maken tussen een goed responderende en een totaal niet responderende vacaturetekst.

Meer dan de functietitel in het functiehuis
Het lijkt voor de hand liggend om als functietitel zonder nadenken de functiebenaming te pakken die een functie in de organisatie heeft. Dat kan goed uitpakken, maar veelal is het slim hierbij wat langer stil te staan. De functietiel heeft namelijk meerdere doelen in zich die je zo optimaal mogelijk moet zien te verenigen. Hieronder vind je de 5 doelen waar een goede functietitel aan moet voldoen.

 • Het moet in een oogopslag stopping power creëren
  Met de functietitel wil je mensen aanspreken die iets met de functietitel van doen hebben. De functietitel ‘Directiesecretaresse’ trekt mensen aan die iets met die functie hebben omdat ze het zijn of omdat ze het graag willen worden. Het is dus ook slim om gangbare functietitels te gebruiken, ondanks dat je intern een andere naam gebruik (uit het functiehuis bijvoorbeeld). Bij sommige (overheids)organisaties heet bijvoorbeeld een ‘inkoper’ nog wel eens ‘medewerker verwerving’ en deze laatste functiebenaming komt een stuk minder vaak voor en is veel minder bekend. Overigens moet de stopping power die je creëert moet niet doorslaan. Uitingen als ‘Duizendpoot’ en ‘Vertegenwoordiger met megabonus en Porsche’ vallen natuurlijk op. Maar je legt daarmee wel verwachtingen die je waar moet maken in de rest van de vacaturetekst. Stopping power moet wel relevant zijn.
 • Het vertelt waar de functie overgaat in een of enkele woorden;
  Een functietitel is in feite een soort samenvatting van wat vervolgens in de rest van de vacaturetekst wordt beschreven. Als de functietitel ‘Junior accountmanager kantoormeubilair’ is, verwacht de lezer dat er in de tekst iets staat over junior (aantal jaar ervaring, begeleiding), accountmanager (koude acquisitie, relatiebeheer) en kantoormeubiliar (soort klanten). Maak deze verwachting waar.
 • Het moet de lezer verleiden om verder te lezen
  Een functietiel is een uitnodiging voor mensen om de moeite te nemen om verder te lezen. Het is als een lelijke uitnodiging en een mooi opgemaakte uitnodiging voor een feest. Het beïnvloedt de stemming van de ontvanger om de uitnodiging wel of niet (goed) te lezen.  Wanneer het grootste garagebedrijf in de regio op zoek is naar een monteur kun je je beperken met de functietitel: ‘Monteur’. Maar je kunt er ook ‘Monteur voor de grootse garage in de regio’. De laatste nodigt veel meer uit om door te lezen.
 • Het preselecteert
  Een functietitel zorgt voor herkenbaarheid bij de doelgroep die je wilt bereiken. De functietitel ‘Ervaren vepleegkundige IC (Intensive Care)’ is heel specifiek. Een vepleegkundige ouderenzorg met een half jaar ervaring zal zich niet aangesproken voelen. Preselectie zorgt ervoor dat je het aandeel niet bruikbare respons kunt verkleinen.
 • Het wordt gevonden door zoekmachines
  Een zoekmachine zoals Google doorzoekt de hele vacaturetekst, maar kopjes en subkopjes worden door zoekmachines herkend als belangrijker dan gewone tekst. Deze kopjes wegen daarom zwaarder mee in de ranking van pagina’s in de zoekresultaten. Het egbruiken van een gangbare functienaam

Geen vaste volgorde van belangrijkheid
Er is geen vaste volgorde van belangrijkheid voor bovenstaande punten. Dit hangt van veel factoren af, zoals de functie, de branche, het aantal concurrende functies, de arbeidsmarkt etc. Het is uiteindelijk toch een kwestie van trail & error. Maar met bovenstaande vijf aandachtpunten bij de hand zul je vanzelf merken dat een goede functietitel het verschil kan maken.

Tagged , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed