Vacatureteksten.info

Onderzoek

Personeelsadvertenties weinig onderscheidend

Personeelsadvertenties en vacatureteksten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden: ze staan vol lege begrippen, clichés en standaardzinnen. Hierdoor lijkt het alsof werkgevers allemaal op zoek zijn naar een dertien-in-een-dozijnkandidaat. Dit blijkt uit onderzoek naar het woordgebruik in ruim 40.000 personeelsadvertenties.

Onderzoek
Uit het onderzoek door Tekstridder en Bureau De Uitkomst blijkt ‘actief’ het meest misbruikte woord. Hierna volgen de termen ‘resultaatgericht’ en ‘flexibel’. Verder blijkt meer dan de helft van de advertenties standaardzinnen te bevatten, zoals: Wij bieden u marktconforme arbeidsvoorwaarden De salariëring is overeenkomstig de zwaarte van de functie. Dergelijke zinnen leveren extra leeswerk op, maar zeggen uiteindelijk weinig.

Top 10 van meest misbruikte woorden
Hieronder staat een lijst met de tien meest misbruikte woorden in personeelsadvertenties. Het getal tussen haakjes is het percentage van alle personeelsadvertenties in het onderzoek waarin het woord voorkomt.

 1. actief (30%)
 2. resultaatgericht (25%)
 3. flexibel (23%)
 4. innovatie (22%)
 5. dynamisch (21%)
 6. complex (20%)
 7. proactief (18%)
 8. gedreven (15%)
 9. klantgericht (14%)
 10. competentie (11%)

Eerder onderzoek
In onderzoek in 2008 van de AMC Academie werd ook al aangetoond dat er veel clicheteksten worden gebruikt in personeelsadvertenties. Uit het onderzoek in 2008 bleek het woord zelfstandig(e)(-heid) met 36% het meest voor te komen. Flexibel(e)/flexibiliteit (24%) en uitdagend(e)/uitdaging(en) (18%) vormen de top 3. Lees hier meer over het onderzoek uit 2008 op Vacatureteksten.info.

Vacaturekraker
Om te laten zien hoe standaard personeelsadvertentioes en vacatureteksten zijn, kun je op de site www.vacaturekraker.nl de functie, organisatienaam en aantal uren invullen. Hierna wordt automatisch een advertentie gemaakt zoals het niet moet.
Bron:  Tekstridder en Bureau De Uitkomst

Tagged , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

2 thoughts on “Personeelsadvertenties weinig onderscheidend

 1. M. Prins

  Hetgeen in dit artikel wordt beschreven is helemaal waar. Uiteraard is de ene vacaturetekst beter dan de andere, maar een groot deel van vacatureteksten zijn gewoon slecht.

  Marco P.

  Reply
 2. Elsa

  Ach, als de functie of het bedrijf gewild is, reageert men toch wel, denken werkgevers waarschijnlijk.
  En de sollicitant moet dan dus reageren op al deze holle eisen.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed