Vacatureteksten.info

Onderzoek

Vacaturetekst nog steeds belangrijkste wervingsmiddel

Anno 2010 is de vacaturetekst nog steeds het belangrijkste wervingsmiddel. Het medium waar deze vacaturetekst staat is de afgelopen jaren wel gewijzigd. Door de komst van media zoals sociale netwerken en recruitmentsites (werken bij-sites van werkgevers) zijn er tegenwoordig veel meer verschillende media als vroeger. Toch gebruiken sollicitanten nu minder typen media als in 2007 blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. In dit artikel de verschillende media waarin vacatureteksten tegenwoordig verschijnen.

Vacaturesites belangrijkste oriëntatiemedium voor het zoeken naar een nieuwe baan
Ruim de helft van de Nederlandse beroepsbevolking (55%) gebruikt of verwacht een of meerdere vacaturesites te gebruiken op het moment dat hij/zij op zoek gaat een (nieuwe) baan. Vacaturesites worden gevolgd door bekenden/netwerk en de krant/dagblad, met respectievelijk 42 en 40 procent. Bijna alle oriëntatiebronnen hebben sinds 2007 aan belang verloren. Werd dit voor de crisis verklaard doordat mensen liever gevonden werden dan dat zij zelf op zoek gingen naar een baan, plus het feit dat vacatures op veel plaatsen vindbaar waren, zien we nu dat deze trend ondanks de crisis doorzet. Echter, van zoekende werkgevers en doublerende vacatures is in 2009 veel minder sprake. Zelfs nieuwe oriëntatiebronnen zoals zoekmachines zijn minder populair en spreken minder tot de verbeelding. Als we inzoomen op het derde kwartaal van 2009 zien we dat door de toenemende werkloosheid het UWV Werkbedrijf, maar ook reïntegratiebedrijven, iets aan belang winnen. Het tegenovergestelde effect zien we bij printmedia. Door het gebrek aan vacatures in dit mediumtype neemt het belang van dagbladen en huis-aan-huisbladen in het derde kwartaal nog verder af. Online social media zijn nieuw in de lijst en streven de banenbeurs/carrièrebeurs al voorbij.

Mediagebruik door

2007

2008

2009

Vacaturesite

60%

57%

55%

Bekenden/netwerk

51%

43%

42%

Dagblad/krant totaal

51%

42%

40%

Interne vacature(s)

38%

32%

33%

Open sollicitatie

44%

36%

29%

Huis-aan-huisblad/lokale weekkrant

33%

27%

23%

Bedrijvensite

33%

25%

23%

Zoekmachine/search engine

0%

29%

22%

Uitzendbureau

26%

21%

19%

UWV Werkbedrijf (CWI)

24%

18%

18%

Werving- en selectiebureau

21%

18%

18%

Vakblad of tijdschrift

27%

21%

16%

e-mail service/job agent

25%

16%

13%

Binnenlopen/bellen naar een bedrijf

19%

14%

11%

Advertentie in winkel/etalage

15%

10%

11%

Online Social Networks  –  –

10%

Banenbeurs/carrièrebeurs

14%

10%

9%

Bedrijfspresentatie/open dagen

12%

7%

5%

School

13%

11%

5%

Re-integratiebedrijf

5%

6%

5%

Teletekst

4%

2%

2%

Gouden Gids/telefoonboek

4%

2%

1%

Minder gebruikte oriëntatiemedia: kleinere vindkans voor vacatures
Het aantal media waar mensen een baan kunnen vinden is in de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Met de komst van vacaturesites, bedrijvensites, jobagents, search engines en online social media is het oriëntatiegedrag sterk veranderd. Ondanks dat er momenteel veel meer oriëntatiekanalen zijn, waarbij zoekmachines inmiddels op een achtste plaats staan, worden er juist minder gebruikt. In 2007 verwachtte een baanzoekende 5,2 bronnen te gebruiken. In 2008 en 2009 was dit respectievelijk 4,5 en 4,1. Als oorzaken voor deze verdere daling kan gedacht worden aan het feit dat door de crisis er minder vacatures zijn. Werknemers blijven nu in de onzekere markt ook op hun plek. Last but not least geeft internet het gevoel van transparantie en volledigheid: “Als een zoekmachine het niet vindt, bestaat het niet.”

Vacatureteksten blijven belangrijk
Vacatureteksten blijven in werving en arbeidsmarktcommunicatie een hoofdrol spelen. Omdat ze op een vacaturesite of de eigen recruitmentsite staan. Maar ook  omdat een goede vacaturetekst vindbaar is in een zoekmachine. Als werkgever blijven investeren in goede vacatureteksten is dan ook essentieel. Of ze hem nu lezen in de krant, op de eigen website of op LinkedIn.
Bronnen: Intelligence Group | AMC Academie

Tagged , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed