Vacatureteksten.info

Onderzoek

Salaris, werksfeer en werkinhoud belangrijkst

De belangrijkste randvoorwaarden waaraan een werkgever moet voldoen om nieuwe werknemers aan te trekken, zijn in 2009 nog veel belangrijker geworden. Zowel het belang van salaris, als van werksfeer en inhoud van het werk laten een sterke stijging zien als beweegreden bij de keuze voor een nieuwe baan.

Pullfactoren als uitdaging van het werk, doorgroeimogelijkheden en aansluiting bij persoonlijke idealen verliezen aan belang. Dit blijkt uit de analyse van de pullfactoren in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), waarin per kwartaal 4.000 nieuwe personen worden ondervraagd.

Randvoorwaarden op orde hebben
De belangrijkste pullfactoren zijn de randvoorwaarden die werkgevers op orde moeten hebben als zij nieuw personeel willen aantrekken. De belangrijkste drie pullfactoren hebben in de eerste helft van 2009 sterk aan belang gewonnen, namelijk salaris (index 115), werksfeer (index 115) en inhoud van het werk (index 125).  Salaris steekt er met kop en schouders bovenuit. Voor 71 procent van de ondervraagden behoort salaris tot de belangrijkste vijf redenen om voor een werkgever te kiezen.

Het toenemend belang van de randvoorwaarden is ten koste gegaan van de minder belangrijke pullfactoren, zoals doorgroei- en opleidingsmogelijkheden, uitdaging van het werk en aansluiting vinden bij persoonlijke idealen. Opvallend is dat pullfactoren die gerelateerd zijn aan zekerheid, zoals een vast contract en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, niet belangrijker zijn geworden.

De belangrijkste verklaring voor deze ontwikkelingen is dat redenen om voor een werkgever te kiezen hand in hand gaan met de redenen om een werkgever te verlaten. De crisis heeft duidelijk haar effect op werksfeer en inhoud van het werk, waardoor deze aan belang winnen. Daarentegen is in de eerste helft van 2009 de werkloosheid nog niet sterk genoeg gestegen om het belang van zekerheid te laten stijgen.

 

2008

2009 (eerste helft)

Salaris

62%

71%

Werksfeer

54%

62%

Inhoud van het werk

43%

54%

Dicht bij huis/acceptabele reistijd

42%

43%

Vast contract

35%

34%

Zelfstandigheid in de functie

31%

33%

Uitdaging van het werk

33%

27%

Afwisseling van het werk

29%

26%

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden/CAO

23%

22%

Flexibele werktijden

23%

21%

Mogelijkheid om parttime te werken

21%

19%

Doorgroeimogelijkheden

20%

16%

Acceptabele werkdruk

16%

15%

Verantwoordelijkheid

16%

15%

Opleidingsmogelijkheden

15%

11%

Aansluiting vinden bij persoonlijke idealen

14%

10%

Aansprekende producten/diensten

9%

7%

Internationale carrièremogelijkheden

5%

4%

Vergelijkbare ontwikkeling met die van 2003/2005
Als de arbeidsmarkt zich verruimt, zien we dat de belangrijkste pullfactoren aan belang winnen ten opzichte van de minder belangrijke pullfactoren. De randvoorwaarden moeten op orde zijn. Op de momenten dat de arbeidsmarkt krap is, wordt vaak al voldaan aan deze randvoorwaarden, waardoor andere pullfactoren aan belang winnen. Een vergelijkbare ontwikkeling zagen we eerder tussen 2003 en 2005. Belangrijk verschil met die periode is dat ook het belang van het vaste contract toen sterk toenam, terwijl dat nu nog niet het geval is. Een ontwikkeling die we mogelijk in de tweede helft van dit jaar zullen zien terugkomen, al naar gelang de stijging van de werkloosheid.
Bron: Intelligence Group

Tagged , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed