Vacatureteksten.info

Checklists

Checklist: vacatureteksten zonder leeftijdsdiscriminatie

Ondanks de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL), blijken veel 55-plussers last te hebben van leeftijdsdiscriminatie. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat één op de zeven werknemers ooit last heeft gehad van leeftijdsdiscriminatie. In deze checklist van Vacatureteksten.info lees je hoe vacatureteksten maakt zonder leeftijdsdiscriminatie.

Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid

Sinds mei 2004 is het in principe niet meer toegestaan daarbij leeftijd als criterium te gebruiken. Toen trad de WGBL (wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid) in werking. Vragen naar een medewerker “tussen de 19 en 23 jaar” of een assistent filiaalmanager “van ongeveer 30 jaar oud” mag dus niet meer sinds 2004.

Maar ook minder leeftijdsgerichte termen kunnen in hun uitwerking een leeftijdscriterium hebben en dat maakt ze verdacht. Denk daarbij aan woorden als jong, recent afgestudeerd, senior, aankomend of schoolverlater. Als je bekijkt op welke groep mensen die termen van toepassing zijn tekent zich een leeftijdsgroep af, en dat sluit mensen met een andere leeftijd uit. Dat is precies wat de WGBL wil tegengaan. Je mag wel de juiste persoon voor een functie zoeken, maar leeftijd mag daarbij geen rol spelen. Niet expliciet door een leeftijd te benoemen, maar ook niet impliciet door om een jong talent te vragen.

Hele checklist bekijken?

De hele checklist met tips en voorbeelden voor het het schrijven van vacatureteksten zonder leeftijdsdiscriminatie vindt u op amcexpert.nl, de kennisbank op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Neem nu een abonnement!

Tagged , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed