Vacatureteksten.info

Onderzoek

Vacaturetekst met resultaatgerichtheid scoort

Het verwerken van verantwoordlijkheden en resultaten in vacatureteksten zorgt voor een verdubbeling van de kans dat de vacature daadwerkelijk wordt ingevuld. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiespecialist Ad Rem Young Professionals en organisatieadviesbureau Eprom.

In het onderzoek werd gekeken of het aantal reacties op onder meer Monsterboard verschilde bij vacatures die resultaatgericht dan wel taakgericht geformuleerd waren. De resultaten waren helder: de resultaatgerichte vacatures werden dubbel zo vaak bekeken en er werd tot drie keer zo vaak op gesolliciteerd.

In een resultaatgerichte functieomschrijving ligt de nadruk op wat de organisatie van een functie verwacht op het gebied van eindverantwoordelijkheden en resultaten. Vragen zijn onder meer: Wat wordt er van iemand verwacht? Wat zijn de resultaten waar iemand op afgerekend wordt? En wat zijn de bijbehorende uitdagingen?

Niet de taken maar resultaten staan voorop
Bij een taakgerichte vacature wordt gekeken of iemand goed genoeg is om bij de organisatie te mogen werken. Maar focus je op de resultaten, dan weet een sollicitant hoe hij zich zal gaan ontwikkelen en wat hij gaat leren. Er wordt meer uitgegaan van eigen initiatief wat het voor sollicitanten uitdagender maakt. In feite is het een verschuiving van een vraaggerichte naar een aanbodgerichte manier van mensen zoeken. De kandidaat staat centraal in plaats van de werkgever.

Daarnaast verwachten de onderzoekers dat het verloop minder wordt. Werknemers weten met een resultaatgerichte functieomschrijving immers veel beter wat ze te wachten staat. Nu beginnen mensen nogal eens met bepaalde verwachtingen die vervolgens niet ingelost worden. Dit geeft een veel beter beeld hoe de baan er in de praktijk uit gaat zien.
Bron: Ad Rem Young Professionals/Eprom

Tagged , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed