Vacatureteksten.info

Onderzoek

Vermeld het salaris in vacatureteksten

Werkgevers die een marktconform of bovengemiddeld salaris bieden, doen er verstandig aan om dat salaris te vermelden in hun vacatures. Werkgevers die minder goed betalen, kunnen het salaris beter weglaten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het vakmagazine over arbeidsmarktcommunicatie Werf& onder 1.397 personen.

In opdracht van Werf& onderzocht Intelligence Group waar werkzoekenden naar kijken als zij vacatures doornemen. Ruim de helft van de werkzoekenden kijkt als eerste naar de functieomschrijving, op ruime afstand gevolgd door de functie-eisen. Op plaats drie en vier volgen locatie van de functie en het aantal te werken uren. Pas in vijfde instantie zullen werkzoekenden op zoek gaan naar het geboden salaris. Slechts 6% van de werkzoekenden gaat bij een vacature als eerste op zoek naar de salarisindicatie.

Tabel 1 Waar kijkt een werkzoekende als eerste naar in een vacature

1. Functieomschrijving
2. Functie-eisen
3. Locatie van de functie
4. Het aantal uren
5. Het salaris
6. Het type dienstverband
7. Het bedrijfsprofiel
8. De secundaire arbeidsvoorwaarden

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) 2008 (n = 1.397)

Salaris cruciaal in keuze voor werkgever
Toch is het vermelden van het salaris wel degelijk van groot belang. Salaris is voor 58% van de ondervraagden één van de vijf belangrijkste aspecten bij de keuze voor een werkgever. Bovendien blijkt uit hetzelfde onderzoek dat een minder dan marktconform salaris voor tweederde van het arbeidspotentieel  een reden is om niet te kiezen voor een werkgever. Vooral voor latente baanzoekers die in principe tevreden zijn over hun huidige functie is het geboden salaris erg belangrijk. Zij hoeven niet per sé weg en moeten er dus goed op vooruitgaan, willen ze de overstap maken. Gezien het feit dat ruim de helft van de Nederlandse beroepsbevolking latent op zoek is naar een nieuwe baan, is het noemen van een salarisindicatie aan te raden aldus de onderzoekers.

Eén op de vijf haakt af als salarisindicatie ontbreekt
Op basis van de cijfers lijkt het verstandig om het salarisaanbod altijd te vermelden in de vacature. Potentiële werknemers willen immers weten waar ze aan toe zijn. Twintig procent van de potentiële werknemers uit het onderzoek geeft aan een vacaturetekst niet verder te gaan lezen als deze geen salarisindicatie bevat. Stel dat werkzoekenden na het lezen van functieomschrijving, functie-eisen, locatie en arbeidsuren nog interesse hebben in de betreffende vacature. Dan zal een vijfde van hen alsnog afhaken vanwege het feit dat de salarisindicatie ontbreekt. Alle tijd en moeite die gestoken is in het schrijven van een aansprekende vacaturetekst is in dat geval tevergeefs geweest.

Keerzijde
Het vermelden van het salarisaanbod heeft echter ook een keerzijde. Als het aanbod niet concurrerend is, snijdt een werkgever zichzelf in de vingers. Bijna de helft van de potentiële werknemers neemt een functie die minder goed betaalt dan de huidige functie überhaupt niet in overweging. Wanneer het salaris niet concurrerend is, wordt geadviseerd om het salaris weg te laten of een indicatie, dan wel maximum, te vermelden. Veel organisaties weten heel goed dat ze geen concurrerend aanbod hebben. Ze moeten daar niet voor weglopen. Ze kunnen  bijvoorbeeld het salaris compenseren met bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden en aangeven welke rek er de komende jaren in het salaris zit. Ook kunnen ze meer aandacht geven aan de uitdagingen van de functie. We zoeken toch nog altijd eerst de leukste baan en niet de best betaalde.

Bron: Werf&, april 2008

Tagged , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed