Vacatureteksten.info

Checklists

Zo schrijf je een goede vacaturetekst

Het schrijven van goede vacatureteksten is een vak apart en meestal niet het lievelingswerk van een recruiter. Toch levert een goed overdachte en geschreven tekst meer op dan één waar veel minder aandacht aan is geschonken. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor het schrijven van goede vacatureteksten op een rij.

 1. Begin met de clou
  In een personeelsadvertentie begin je met de clou. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een boek, waarbij je de spanning opbouwt. De schrijver van een vacaturetekst laat meteen weten wat de aangeboden baan zo interessant maakt, en vertelt pas daarna wat daar allemaal bij komt kijken. Zorg er dus voor dat de lezer niet hoeft te zoeken naar wat de baan nu zo speciaal maakt.
   
 2. Bouw logisch op
  Een tekst moet logisch worden opgebouwd. Een tekst indelen in stukjes, alinea’s, helpt daarbij. Een vacature moet je in een oogopslag kunnen scannen. Dit geldt zowel voor een online vacaturetekst als een printversie. Gebruik tussenkoppen die vertellen waar het over gaat of juist zorgen voor de nodige stopping power. Functioneel wit is belangrijk om te zorgen voor rust tussen de verschillende tekstblokken door. Doe dit middels het gebruik van witregels. Behandel daarnaast maar één onderwerp per alinea.
   
 3. Spreek de lezer aan
  In een advertentie probeer je de aandacht te krijgen van de lezer. Dat gaat het beste wanneer je hem of haar direct aanspreekt door de tekst actief te maken. Gebruik jij of u en niet een passieve vorm (derde persoon), zoals hij/zij of de kandidaat. Dit maakt een tekst erg afstandelijk en zegt meestal ook iets over de cultuur van de afzender. In online vacatureteksten kun je een tekst interactief maken door links te plaatsen waar men terecht kan voor meer informatie.
   
 4. Korte en krachtige zinnen
  Vooral bij internet moeten teksten niet te lang zijn, maar ook voor print geldt dit. Hoe langer een zin is, hoe lastiger het wordt om de essentie eruit te halen voor de lezer: wat zijn de hoofd- en bijzaken? Bij online is het te overwegen met opsommingen te werken. Geen opsomming van hele zinnen, maar groepen van 3-4 woorden. Dit maakt een online tekst beter scanbaar.
   
 5. Schrijf je tekst op doelgroep én medium
  Een personeelsadvertentie moet de doelgroep aanspreken. Niet alleen wat betreft design, maar ook wat betreft inhoud. Gebruik vaktaal in een vakblad om de juiste doelgroep aan te spreken. Maar gebruik je een breder medium, zoals een krant, zorg er dan voor dat de advertentie ook te begijpen is voor beïnvloeders van de doelgroep, zoals vrienden en ouders. 
   
 6. Kunst van het weglaten
  Laat weg wat je weg kunt laten. Indien iets niets of weinig toevoegt, is weglaten de juiste optie. Dat maakt zowel in print als online de tekst beter leesbaar, scheelt online veel scrollen en in print is het veel minder millimeters.

Tagged , , ,

Deel deze pagina

PinIt

Gerelateerde berichten

Volg ons

Poll

Heb je voor iedere nieuwe vacature een intakegesprek?

Resultaten

Loading ... Loading ...

Twitter-feed